Wat is data analytics?

Data analytics is het verzamelen, samenbrengen en analyseren van verschillende databronnen, waardoor knel- of pijnpunten inzichtelijk worden met betrekking tot je website, online marketing of concurrentiepositie. Hiermee kunnen concrete verbeteracties worden gesignaleerd en uitgevoerd.

Soorten data

Er zijn verschillende soorten data:

 • Bedrijfsdata: data die opgeslagen ligt binnen verschillende systemen of spreadsheets.
 • Big data: grote hoeveelheden data, bijvoorbeeld alle bezoekers op je website inclusief hun interacties.
 • Open data: publiek verkrijgbare data, zoals alle fysieke geografische locaties of data van de Kamer van Koophandel.
 • Zero data: data die je (nog) niet hebt.

Een veelgehoorde misvatting over data analytics is dat het alleen van toepassing is op grote bedrijven die veel data hebben. Het tegendeel is waar, iedere organisatie groot of klein beschikt over data. Door deze gegevens met elkaar te verbinden ontstaat nieuwe data die je in staat stelt knelpunten te identificeren en de juiste beslissingen te nemen.

 • Data analytics oplossingen voor optimalisatie van website, marketingbudget en concurrentiepositie
 • Lead generatie met behulp van data analytics
 • Nieuwe acquisitiemogelijkheden vinden

bekijk voorbeeldrapportage

“Ton is een enorm gedreven, vakbekwame data analist die perfect inzichtelijk kan maken waar sterktes en pijnpunten liggen. Vanuit deze analyses adviseert hij concrete verbetervoorstellen, waardoor je een maximale return on investment uit je marketingmiddelen kunt halen.”


Glenn HuybregtsBruynzeel Storage Systems

Je prestaties verbeteren

Als bedrijf heb je een visie, missie en strategie. Daar horen ook specifieke doelstellingen bij. Met data analytics gaan we kijken hoe je presteert, door je vooruitgang te monitoren en te vergelijken met je doelstellingen. Kunnen de prestaties wel wat beter? Dan maakt de data inzichtelijk hoe we zaken kunnen optimaliseren.

Meer leads genereren

Hoe kom ik aan meer klanten? Die vraag staat centraal bij data analytics. Het hele proces wordt van A tot Z in kaart gebracht. Wat zijn de aandachtsgebieden? Denk aan te weinig naamsbekendheid, onvoldoende betrokkenheid of simpelweg te weinig nieuwe klanten. Met data analyse en dashboarding krijgen we inzichten boven tafel die helpen bij het bereiken van je belangrijkste doelstelling: het verkrijgen van meer leads.

Je klanten beter bedienen

Met data analytics krijg je meer inzicht in je doelgroep, omdat je de gehele klantreis in kaart kunt brengen. We kunnen zien via welke marketingkanalen bezoekers op je website komen, welk apparaat (telefoon, pc of tablet) ze gebruiken en hoe ze door je website navigeren. Door deze inzichten leer je je gebruikers steeds beter kennen en kun je makkelijker op hun wensen inspelen. Het resultaat is een hogere klanttevredenheid en dus meer succes.

Data analytics toepassingen

Binnen het data analytics proces onderscheiden we de volgende drie toepassingen:

Concurrentieanalyse

Wat leidt tot een betere marktpositie? De juiste strategische beslissingen!

Door je concurrenten te analyseren en te vergelijken verkrijgen we waardevolle inzichten. Welke zoekwoorden gebruiken je concurrenten? Hoe komen ze aan leads? Op welke kanalen zijn ze actief? Welke backlinks hebben ze? Hoe zetten ze hun marketingbudget in? En waar laten ze steken vallen? Met een online concurrentieanalyse krijg je antwoord op de meest relevante vragen die je helpen bij het maken van de juiste strategische beslissingen. Zo blijf je de concurrentie telkens een stap voor.

lees meer >

Marketing analytics

Wat leidt tot betere marketingresultaten? Een slim budget!

In een overzichtelijk dashboard meten en monitoren we je marketingresultaten. Hoe presteren je marketingkanalen? Waar komen je meest waardevolle bezoekers vandaan? Hoe optimaliseer je conversie? En op welke manier kunnen we je marketingbudget slimmer inzetten? Met marketing analytics krijg je antwoord op al deze marketingvragen. Met als doel het maximale rendement (ROI) uit je investering te halen.

lees meer >

Web analytics

Wat leidt tot meer leads? Meer websiteverkeer!

Aan de hand van een uitgebreide website analyse (meer dan 140 punten) optimaliseren we je website voor een groter bereik en betere vindbaarheid.

In tegenstelling tot bureaus die zich enkel richten op zoekmachine optimalisatie (SEO) en zoekmachine adverteren (SEA), gebruiken we bij web analytics de data die direct afkomstig is uit zoekmachines als Google en Bing. Vervolgens verrijken we deze informatie met data uit aanvullende bronnen, om jouw websiteprestaties te meten en te verbeteren.

lees meer >

 • Haal inspiratie uit je concurrenten en wees ze een stap voor met een online concurrentieanalyse
 • Behaal meer rendement uit je marketingbudget met marketing analytics
 • Haal het maximale uit je website met web analytics

Gratis demo

Tijdens de demo zoomen we in op je doelstellingen en laten we de dashboards live aan je zien. Vervolgens bepalen we waar je behoeften liggen en kijken we welke maatoplossingen hier het beste bij passen.

Geinteresseerd? Plan nu een demo!

Plan een online demo

“Gedrevenheid is een understatement als Ton een bedrijfsprobleem benadert; hij gaat namelijk werkelijk tot het uiterste om iemand te helpen bij het vinden van de juiste data voor zijn specifieke situatie!”


Han DirksDirecteur Greijn Forming Solutions

Wat maakt Tognology nu zo onderscheidend?

Er zijn meerdere bepalende factoren:

 1. Jouw bedrijf heeft veel websitestatistieken in bezit, onder andere door de inzet van Google Analytics. Je krijgt een berg aan data, maar waar vind je de inzichten en handvaten? De vertaalslag naar concrete verbeteracties ontbreekt. Tognology maakt deze vertaalslag voor jou.
 2. Jouw bedrijf heeft nauwelijks inzicht in je online concurrentie. Tognology is in staat om niet alleen jouw omgeving te meten, maar ook die van jouw directe concurrenten. Dit leidt tot nieuwe inzichten en kansen.
 3. Google Analytics verzamelt alleen data van hetgeen zich afspeelt binnen de website, niet daarbuiten. Daarentegen is ‘Awareness’ uitsluitend terug te vinden buiten de website, bijvoorbeeld in de social media kanalen. Door alle data met elkaar te verbinden en te vertalen naar een eenvoudig dashboard op maat, ontstaan precies de inzichten die je nodig hebt om je marketingbudget slimmer en efficiënter in te zetten. Daardoor wordt je doelstelling, meestal het verkrijgen van meer leads, sneller bereikt.
 4. Organisaties hebben veel data, maar deze gegevens zijn niet verrijkt met de data die je wil hebben om je sales- en marketingteam aan te sturen. Gedurende het hele data analytics proces zal Tognology alle data verrijken, zodat je sales- en marketingprocessen verder geoptimaliseerd kunnen worden.

Data verzamelen in een eigen data warehouse

Tognology verzamelt data in een eigen data warehouse. Door het ETL-proces (Extract, Transform and Load) wordt je data uit verschillende bronnen gehaald, bewerkt, verrijkt en samengebracht binnen ons data warehouse. Aansluitend verzorgt Tognology de visualisatie van deze data, zodat de data wordt omgezet in actiegerichte informatie.

lees meer >