Wat is data?

Elk bedrijf verzamelt gegevens, oftewel data. De hoeveelheid data is de afgelopen jaren explosief gestegen. Een onderscheid wordt gemaakt tussen offline en online data. Voorbeelden van offline data zijn lokale SQL-databases, Excel spreadsheets en de financiële administratie op een lokale bedrijfsserver. Bij online data kun je denken aan het verkrijgen van informatie over aantal websitebezoeken uit diverse advertentiekanalen, het aantal klikken op een advertentie in Google, LinkedIn of Facebook en het aantal aankopen binnen een webshop.

Business Intelligence (BI)

De hoeveelheid data binnen bedrijven neemt alsmaar toe. Al deze data is opgeslagen in branche- en processpecifieke applicaties, zowel lokaal als online. Business Intelligence dient ervoor om al deze gegevens met elkaar te verbinden en om te zetten in bruikbare informatie. Vervolgens wordt dit door middel van interactieve dashboards en rapporten gebruikt als stuurinformatie. Door alle databronnen met elkaar te verbinden, ontstaan nieuwe inzichten die je helpen knelpunten te signaleren en de juiste acties te nemen.

Waarom maken organisaties nog geen gebruik van BI?

 • Ze weten niet dat het bestaat.
 • Zijn niet in staat om de gegevens uit de verschillende databronnen te halen.
 • Hebben onvoldoende inzichtelijk over welke data ze precies beschikken.
 • Beschikken niet over de expertise om dit binnen het bedrijf te implementeren.
 • Denken dat het duur is en hebben geen idee dat er ook betaalbare oplossingen zijn.

Daarom heeft Tognology het ETL-automation platform ontwikkeld.

 • Gratis quickscan en voorbeeld data extractie
 • Volledig geautomatiseerd samenvoegen van data
 • 500+ data connectors aanwezig
 • Data exporteren naar een eigen data warehouse of database
 • Te integreren met Power BI, Tableau, Qlik Sense of andere BI applicaties

bekijk voorbeeldrapportage

Interesse in deelname pilottraject?


ETL Automation biedt organisaties veel voordelen. Tognology biedt organisaties daarom de mogelijk om deel te nemen aan een pilot traject. Deze bestaat uit een kosteloze quickscan en data extractie. Aan de hand daarvan kan een eerste dashboard worden gemaakt. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Wat is ETL-automation?

ETL staat voor Extract, Transform en Load (extraheren, transformeren en laden). ETL-automation is het proces dat data uit verschillende gegevensbronnen ophaalt, bewerkt, verrijkt en samenvoegt in een eigen data warehouse. Dit geldt voor zowel online als offline data. In feite alle data die je hebt, kan hiermee worden benaderd en verwerkt.

Het verleden gebruiken om de toekomst te voorspellen

Met de verzamelde data kunnen we, op basis van gegevens uit het verleden, voorspellingen maken voor de toekomst. Tijdens het ETL-automation proces wordt ongestructureerde data omgezet in nieuwe informatie. Deze waardevolle inzichten helpen bedrijven bij het maken van de juiste strategische keuzes, om vervolgens hun toekomstige prestaties aanzienlijk te verbeteren.

KPI’s bewaken en verbeteren

ETL-automation kan worden ingezet om onder andere verkoop, marketing, HR, administratie, productie en projectmanagement KPI’s te bewaken en te verbeteren. De mogelijkheden zijn oneindig.

Download een overzicht van de meest toegepaste dataconnectoren en exportmogelijkheden.

Bekijk de connectorlijst

De 3 fases van ETL-automation

Extract

Extract (extraheren) staat voor de extractie van data uit het bronsysteem. We trekken als het ware de data eruit en maken het toegankelijk voor verdere verwerking. Tognology beschikt over een uniek concept dat data extractie vanuit nagenoeg iedere applicatie mogelijk maakt. Dit gebeurt middels zogenaamde data connectors. Inmiddels beschikken wij over ruim 500 verschillende data connectors waardoor we dit proces sterk kunnen vereenvoudigen. In de connectorlijst tref je een overzicht aan van de meest gangbare data connectors.

Transform

Transform (transformeren) staat voor het bewerken van de data voor het beoogde doel. Ook opschoning van de data (data cleansing) is een belangrijke stap bij het transformeren, om de kwaliteit van de data in het datawarehouse te kunnen garanderen. Aansluitend leggen we relaties tussen de diverse databronnen, zodat deze met elkaar communiceren en samengevoegd kunnen worden. Daarnaast wordt de bewerkte data verder verrijkt met eventuele ontbrekende informatie, zoals leeftijd, kwartaalcijfers en geografische locaties. Zo wordt bijvoorbeeld inzichtelijk uit welke regio de meeste (nieuwe) klanten komen en welk verkooprayon of vertegenwoordiger het beste presteert.

Load

Load (laden) staat voor het inladen, of opslaan, van het eindresultaat in het data warehouse. De data wordt opgeslagen, zodat deze gebruikt kan worden voor rapportage en visualisatie doeleinden. Wanneer gewenst kan de data in ons data warehouse ook worden overgebracht naar een klant eigen database of data warehouse. Dit is met name handig wanneer je gebruik wenst te maken van je eigen Business Intelligence oplossing of de verrijkte data wilt importeren in je CRM systeem.

Interesse in deelname Pilotproject?


ETL Automation biedt organisaties veel voordelen. Tognology biedt organisaties daarom de mogelijk om deel te nemen aan een pilot traject. Deze bestaat uit een kosteloze quickscan en data extractie. Aan de hand daarvan kan een eerste dashboard worden gemaakt. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Een eigen data warehouse

Alle data, gestructureerd of ongestructureerd, wordt door ETL-automation samengebracht in ons eigen data warehouse. Dit is gebaseerd op een gesloten Microsoft Azure omgeving. Hier wordt alles opgeslagen en met elkaar verbonden. Deze verbonden data is vervolgens te benaderen, om er rapportages en interactieve Business Intelligence dashboards mee te maken.

Scheduling

Binnen het ETL-proces wordt een schema ingesteld (scheduling) die bepaald hoe vaak het proces moet starten om de data vanuit het bronsysteem te verversen. Zo blijft de informatie continue up-to-date. Scheduling is heel belangrijk. De data kan per uur, dagelijks, wekelijks en maandelijks ververst worden. Er komt geen hand meer aan te pas. Handmatig Excel lijstjes bijwerken is dus verleden tijd. Alles gaat volledig automatisch. En dat is de absolute kracht!

Business Intelligence visualisatie

Nu alle data zich bevindt in het data warehouse kan deze worden benaderd door Business Intelligence software. In deze fase worden de rapporten en interactieve dashboards geheel op maat gebouwd. Hierdoor wordt de data inzichtelijk en omgezet tot informatie. Aansluitend leidt dit tot de kennis die nodig is om de juiste acties te nemen.

Dashboards tooling

Klanten van Tognology kunnen gebruik maken van onze dashboards tooling, hun eigen Business Intelligence software inzetten, zoals Microsoft Power BI, Tableau en Qlik Sense of gebruik maken van de diensten van een van onze BI partners. Het interessante van ons model is dat we niet afrekenen op basis van aantal connectoren, maar op data hoeveelheid en frequentie van data verversing. Daarnaast is het volledig in eigen beheer, waardoor het geleverd kan worden voor MKB-tarieven.

Hoe gaan we te werk?

Binnen het ETL-automation proces doorlopen we enkele stappen om te komen tot de juiste inzichten. Dit zijn:

1. Uitvoeren van gratis quickscan en data extractie

Tijdens de quickscan brengen we samen in kaart wat je doelstelling is en welke KPI’s inzichtelijk gemaakt moeten worden. Daarnaast kijken we welke databronnen nodig zijn om je doelstelling te behalen. Op basis daarvan kunnen we een reële kosteninschatting maken.

Vervolgens gaan we aan de slag met het extraheren van de data, zodat we zeker zijn dat het ETL-automation proces succesvol kan worden opgeleverd. Een beperkte dataset wordt ter controle in een spreadsheet opgeleverd.

2. Ontwerpen van een genormaliseerd datamodel

In deze fase gaan we de data benaderen en op de juiste manier uit de verschillende databronnen halen. Aansluitend wordt door een schematische weergave het datamodel gebouwd en genormaliseerd (het vermijden van redundante data).

3. Inrichten van het ETL-automation platform

Tijdens deze stap worden alle databronnen verbonden met het ETL-automation platform en start het ETL-proces. Optioneel kunnen de gegevens vanuit het Tognology data warehouse worden overgebracht naar je eigen (SQL) database of data warehouse.

4. Samenstellen van dashboards en rapportages

Tot slot zullen de interactieve dashboards en rapportages worden opgesteld. Hierin wordt de data omgezet naar informatie. Dit is interactief te gebruiken in een online dashboard.

 • Organiseer en optimaliseer je gegevens, zodat deze altijd direct beschikbaar en up-to-date zijn.
 • Verbind je gegevens met heldere dashboards die je belangrijkste statistieken en KPI’s weergeven.
 • Automatiseer het data vernieuwingsproces en publiceer de gegevens binnen interactieve dashboards.
 • Neem vervolgacties op basis van heldere inzichten

Gratis demo

Tijdens de demo zoomen we in op je doelstellingen en laten we de dashboards live aan je zien. Vervolgens bepalen we waar je behoeften liggen en kijken we welke maatoplossingen hier het beste bij passen.

Geinteresseerd? Plan nu een demo!

Plan een online demo